Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPorast Turizma u Republici Srpskoj: Više Posjeta i Noćenja u Prvoj Polovini...

Porast Turizma u Republici Srpskoj: Više Posjeta i Noćenja u Prvoj Polovini Godine

Rast broja turista

U prvoj polovini ove godine, Republika Srpska prijavila je 227.192 turista, što predstavlja rast od 0,2% u odnosu na isti period prošle godine. Iznenađujuće, broj prijavljenih noćenja porastao je za pet posto, što znači dodatnih 27.000 noćenja. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, ukupno je zabilježeno 563.365 noćenja u prvom polugodištu.

Strani turisti dominiraju

Tradicionalno, najpopularnija su banjska i turistička mjesta. Strani turisti čine 59,6% posjetilaca. U ovom periodu, registrovano je 135.423 stranih turista, a većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije. Najviše turista dolazi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske i Crne Gore.

Manifestacije i događaji

Prema Marku Radiću, rukovodiocu sektora za promociju Turističke organizacije RS, manifestacije su značajno doprinijele posjećenosti. Održani su festivali poput „Music & More Summer“ u Trebinju, te Džez festival. Osim ovih, istaknuli su se OK fest, Freshwave festival, i motorijade u Banjoj Luci.

Buduće manifestacije

Najavljen je Porodični festival od 23. do 25. augusta, koji će uključivati edukativni sadržaj za djecu. Pecka Outdoor Festival, koji je održan u julu, okupio je više od 1.000 posjetitelja, a efekti njegove popularnosti bit će poznati sa podacima iz jula.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -