Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDrama oko hidroelektrane "Una mlin" ugrožava rijeku Una i njezinu prirodu

Drama oko hidroelektrane “Una mlin” ugrožava rijeku Una i njezinu prirodu

Više od mjesec dana, mještani Srba i Donje Suvaje bore se protiv izgradnje male hidroelektrane “Una mlin”. Ova elektrana planirana je svega nekoliko stotina metara od izvora rijeke Une, koja je zaštićeni hidrološki spomenik od 1968. godine.

Ugrožena flora i fauna Une

Iako je rijeka Una pod zaštitom Evropske unije, planirani građevinski radovi predstavljaju ozbiljnu prijetnju njenoj bogatoj flori i fauni. Mještani su organizovali proteste, održavali sastanke s vlastima, ali do sada nije donesena odluka o obustavi gradnje.

Ministarstvo graditeljstva i ogorčenje aktivista

Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske saopćilo je da investitor posjeduje sve potrebne dozvole za nastavak radova. Ova odluka izazvala je ogorčenje među aktivistima platforme “Moj Srb”. Oni upozoravaju da ovakvi potezi omogućavaju nastavak devastacije prirode.

Inspekcija otkrila nepravilnosti

Državni inspektorat Republike Hrvatske utvrdio je nepravilnosti u procesu izdavanja dozvola. Nije obavljen postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Također, Inspekcija zaštite okoliša je potvrdila da su radovi izvođeni unutar Ekološke mreže Natura 2000.

Protesti i podrška poznatih ličnosti

Sljedećeg vikenda, 18. augusta, planiran je novi protest na izvoru Une. Poznati hrvatski muzičar Mile Kekin i glumac Rade Šerbedžija također će prisustvovati događaju, podržavajući očuvanje prirode.

Budućnost rijeke Une

Ova situacija izaziva zabrinutost ne samo za rijeku Unu, već i za cijeli ekosistem. Una je od suštinske važnosti za razvoj Unsko-sanskog kantona i sjeverozapadne Bosne. Aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže u borbi za očuvanje prirode.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -