Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVisoki predstavnik Šmit se sastao s NATO-ovom delegacijom: Ojačanje euroatlantskog puta BiH

Visoki predstavnik Šmit se sastao s NATO-ovom delegacijom: Ojačanje euroatlantskog puta BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, održao je važan sastanak s visokom delegacijom NATO-a. Delegaciju je predvodio Boris Ruge, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku. Ruge je ranije bio zaposlenik OHR-a, što dodatno naglašava značaj ovog sastanka.

Učesnici sastanka i ključne teme

Na sastanku su pored Rugea prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu, Metju Valas, te šef Jedinice za podršku političkom angažmanu NATO štaba, Vladimir Vučinić. Ovaj sastanak ima za cilj produbiti saradnju između međunarodnih institucija i BiH kako bi se osnažio euroatlantski put zemlje.

Stabilnost i sigurnosna situacija u BiH

Šmit je naglasio potrebnu međunarodnu saradnju radi sprječavanja nazadovanja reformi. Istaknuo je stabilnu sigurnosnu situaciju u zemlji, ali je upozorio na potrebu za oprezom. Ova pažljivost je ključna kako bi se odgovorilo na izazove protiv funkcionalnosti i autoriteta državnih institucija.

Prioriteti međunarodne zajednice

Iz OHR-a su poručili da je glavni prioritet međunarodne zajednice očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu. Mirno okruženje je od suštinskog značaja za provođenje reformi i integraciju BiH u Evropsku uniju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -