Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalno ministarstvo upozorava na sudbinu Nacionalne biblioteke BiH

Federalno ministarstvo upozorava na sudbinu Nacionalne biblioteke BiH

Upozorenje na hitnost

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je jučer uputilo dopis premijeru Kantona Sarajevo, Nihadu Uku, i ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adni Mesihović. U dopisu se ukazuje na trenutnu situaciju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB BiH) koja zahtijeva hitnu reakciju.

Odgovornost vlasti

U Ministarstvu su istaknuli da je odgovornost vlasti u Sarajevu da djeluje kako bi spasila ovu značajnu instituciju. NUB BiH je od velike važnosti za kulturu i obrazovanje, te ne smije doći do njenog gašenja.

Sufinansiranje biblioteke

Premijer Uk je u jutarnjem programu BHRT-a rekao da se Vlada KS obavezala na sufinansiranje NUB-a BiH. Međutim, nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva. “Vlada KS je najpouzdaniji partner svih sedam institucija od značaja,” izjavio je Uk.

Potrebna zajednička rješenja

On je naglasio da je donesen ‘lex specialis’ koji reguliše sufinansiranje NUB-a BiH. Premijer Uk je ukazao na to da je zbog velikog broja zaposlenih, više od 50, Kanton bio ograničen u osiguravanju svih sredstava. Obavljena su zajednička savjetovanja sa resornim ministricama Federacije u cilju rješavanja nastale situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -