Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProblemi s ličnim dokumentima mogu nastati zbog ugovora s OFAC-ovim kompanijama

Problemi s ličnim dokumentima mogu nastati zbog ugovora s OFAC-ovim kompanijama

Prema informacijama koje navodi portal Klix.ba, određene kompanije sa OFAC-ove liste imaju sklopljene ugovore sa javnim preduzećima i institucijama. Ova situacija može izazvati ozbiljne probleme za građane Bosne i Hercegovine, posebno u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata.

Zakonska regulativa i odgovornosti

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) ističe da je član 8. Zakona o ovoj agenciji jasan. Izvorna nadležnost za održavanje i upravljanje svim bazama podataka pripada isključivo Agenciji.

Održavanje sistema za lične dokumente

Iz IDDEEA-e naglašavaju da nijedna druga IT kompanija nije uključena u održavanje sistema za izdavanje personalizovanih ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša. Agencija je odgovorna za osiguravanje adekvatne infrastrukture i zaštitu podataka.

Sankcije i njihovo djelovanje

Agencija je također potvrdila da nikakve sankcije koje utječu na kompanije s OFAC-ove liste ne mogu imati utjecaj na proces izdavanja ličnih dokumenata. Sve tehničke podrške vrše se vlastitim resursima Agencije, čime se osigurava nesmetano funkcioniranje sistema i baza podataka.

Građani mogu biti sigurni da su njihovi lični podaci zaštićeni i da će izdavanje dokumenata nastaviti s radom bez prekida.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -