Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHrvatska i Srbija utiču na unutrašnje odnose u BiH: Izborni zakon u...

Hrvatska i Srbija utiču na unutrašnje odnose u BiH: Izborni zakon u fokusu

Uticaj vanjske politike na Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska i Srbija provode vanjsku politiku koja se značajno oslanja na miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Njihovi politički saveznici često nastoje smjestiti BiH u poziciju nesposobnosti i nefunkcionalnosti.

Kompleksno uređenje i pritisci na BiH

Komplikovano uređenje Bosne i Hercegovine otežava odgovaranje na pritiske iz susjednih zemalja. Čak i kada postoji prostor za djelovanje, čini se da se ne ulaže dovoljno truda kako bi se pitanja od važnosti za BiH stavila u fokus.

Ciljevi Hrvatske u vezi izbornog zakona

Jedan od ključnih ciljeva Hrvatske je izmjena izbornog zakona BiH. Ova izmjena treba omogućiti HDZ-u BiH apsolutnu kontrolu nad izborom članova Predsjedništva, neovisno o broju glasova.

EU i pritisci na Sarajevo

Hrvatska, kao članica Evropske unije, često nastoji prikazati svoje zahtjeve kao dio evropskog puta Bosne i Hercegovine. Kako tvrdi zastupnica Željana Zovko, pravedan izborni zakon predstavlja ključ za napredak BiH.

Strateški odgovor Sarajeva

S obzirom na situaciju, Sarajevo mora pronaći način kako se postaviti prema politici Hrvatske. Asertivniji pristup i jasnije zastupanje interesa BiH u tri otvorena pitanja može donijeti potrebne promjene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -