Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsuda Mlađenovića: CIK pokreće postupak protiv kandidata za predsjednika biračkog odbora

Osuda Mlađenovića: CIK pokreće postupak protiv kandidata za predsjednika biračkog odbora

Prigovori na izborne kandidate

Podnosioci prigovora su brzo reagovali na odluku Centralne izborne komisije (CIK) o Mlađenoviću Najdanu. Njihov prigovor ukazuje na njegovo osuđivanje za ratni zločin pred Sudom BiH. CIK je potvrdio da je Mlađenović bio na listi kandidata za predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkog odbora.

Mlađenovićeva presuda

Prema informacijama CIK-a, Mlađenović je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci. Kazna je izrečena zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”. Osuđen je 2014. zbog učešća u napadu na bošnjačko stanovništvo u Bratuncu.

Kršenje Izbornog zakona BiH

Izmjenama Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, zabranjeno je da osobe osuđene za ratne zločine i genocid učeštvuju u izbornom procesu. Ova odluka se odnosi na sve vrste izbornih funkcija.

Zaključak CIK-a

CIK je dužan provjeriti slučaj Mlađenović zbog ozbiljnosti situacije. Nakon njihove odluke nije moguće uložiti žalbu. Ova situacija ponovo otvara raspravu o pravima i mogućnostima osuđenih osoba u političkom životu BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -