Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEU unapređuje kvalitetu života u Banjoj Luci kroz projekte vodosnabdijevanja i dječija...

EU unapređuje kvalitetu života u Banjoj Luci kroz projekte vodosnabdijevanja i dječija igrališta

Ambasador Evropske unije, Johan Sattler, istakao je kontinuitet angažmana EU na unapređenju kvaliteta života u Bosni i Hercegovini. Njegova nedavna posjeta vanjskom sportskom igralištu na Starčevici, zajedno sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem, dodatno je potvrdila ovu posvećenost.

Obnova igrališta uz pomoć EU

Starčevica se ističe kao jedno od tri terena za sport i rekreaciju djece koji su obnovljeni ili izgrađeni uz podršku EU. Preostala dva terena nalaze se u Obilićevu i Delibašinom Selu. Evropska unija je investirala ukupno 107.000 eura u ove projekte, naglašavajući važnost sigurnosti i dobrobiti mladih.

Važnost vodosnabdijevanja u Banjoj Luci

Ambasador Sattler je također govorio o značaju projekta vodosnabdijevanja u Banjoj Luci. Ovaj projekat će donijeti sigurnu i pitku vodu za 17.000 ljudi, kao i poboljšati sanitarne uslove. “Projekat vodosnabdijevanja predstavlja najznačajniji trenutni rad u Banjoj Luci”, rekao je Stanivuković.

Investicije za bolju budućnost

Evropska unija odobrila je bespovratni grant od 8 miliona KM za unapređenje vodosnabdijevanja, koje će obuhvatiti Donja Kola, Grab i Slavićku. Ove investicije omogućit će neprekidno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava. Osim toga, EU je odobrila još 200.000 KM za izgradnju dječijih igrališta i sportskih terena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -