Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHitni zahtjev za uvrštavanje zakona o plinskom snabdijevanju na dnevni red

Hitni zahtjev za uvrštavanje zakona o plinskom snabdijevanju na dnevni red

Poslanik Čavalić podnio je zahtjev za hitno uvrštavanje zakona o plinskom snabdijevanju na dnevni red Predstavničkog doma FBiH. Ovaj zahtjev dolazi u trenutku kada direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, Nedeljko Elek, obustavlja isporuku plina za glavni grad.

Kontinuirani pritisci na opskrbu plinom

U zahtjevu, Čavalić je istaknuo stalne pritiske od strane Sarajevo-gasa d.d. i indirektno iz entiteta RS. On smatra da je situacija koja se desila 13. avgusta 2024. godine, kada je isključen plin za Sarajevo, ozbiljan alarm. “Ovo predstavlja opasan presedan i upozorenje za budućnost”, naglasio je Čavalić.

Vlada FBiH na udaru kritike

Čavalić je kritikovao Vladu FBiH zbog nesposobnosti da ispuni svoja obećanja. “Već više od šest mjeseci ovaj prijedlog zakona je u parlamentarnoj proceduri bez ikakvih pomaka”, istakao je. Premijerov ured je, kako navodi, u martu obećao pripremu zakona, ali do sada nije ništa učinjeno.

Pozitivna mišljenja komisija

U svom zahtjevu, Čavalić je spomenuo pozitivna mišljenja Zakonodavno-pravne komisije i Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju. Odbor je donio zaključak da se prijedlog zakona nastavi u parlamentarnu proceduru usvajanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -