Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmerički ambasador posjetio Vranduk: Održivi turizam na pomolu

Američki ambasador posjetio Vranduk: Održivi turizam na pomolu

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi, posjetio je historijski grad Vranduk. Ova posjeta imala je za cilj provjeru napora u pretvaranju Vranduka u turističku destinaciju svjetske klase.

Podrška američke ambasade

Sjedinjene Američke Države s ponosom podržavaju ruralne zajednice poput Vranduka. Vjeruju da održivi razvoj turističke industrije donosi više prihoda lokalnim zajednicama. Ovo će osigurati prosperitet građanima, poručili su iz Ambasade SAD.

Turizam kao prioritet

Ambasador Marfi istakao je svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini. Tokom ljeta istražuje zemlju, a Vranduk mu se posebno dopao. “Danas smo ovdje zbog posla, ali takođe se nadamo da će posjetioci otkriti vidikovac koji pomaže promociji turizma”, rekao je Marfi.

Mogućnosti za planinarenje

Marfi je istakao kako se ispred njega pruža lijepa planinarska staza. U blizini su fantastične mogućnosti za planinarenje i istraživanje. Planira posjetiti i srednjovjekovni dvorac dinastije Kotromanića, koji datira iz 14. vijeka.

Domaći proizvodi i rast turizma

Ambasador je rekao da će uživati u domaćim proizvodima kao što su hercegovačko vino i livanjski sir. Takođe, naglasio je da turizam predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora bh. privrede, obećavajući radna mjesta i rast prihoda. “To je nešto što nam je veoma važno”, zaključio je Marfi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -