Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalno ministarstvo upozorava Kantonalnu obavezu za sufinansiranje NUB-a BiH

Federalno ministarstvo upozorava Kantonalnu obavezu za sufinansiranje NUB-a BiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izrazilo je zabrinutost zbog nepovoljnog položaja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH). U dopisu se traži od Vlade Kantona Sarajevo, posebno Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da ispuni svoje zakonske obaveze.

Finansiranje plaća zaposlenih

Na osnovu inicijative zastupnika Damira Mašića, ministarstvo preduzima korake ka rješavanju problema finansiranja zaposlenih u NUB-u. Očekuje se donošenje zakona “lex specialis” koji bi omogućio federalno rješavanje ovih pitanja. Trenutno, plaće radnika ostaju neizmirene, dok se proces donošenja zakona odvija.

Zakon o privremenom sufinansiranju

Federalno ministarstvo podsjeća da je Skupština KS donijela zakon koji propisuje privremeno sufinansiranje institucija kulture, uključujući i NUB. Ovim zakonom utvrđen je javni interes za sufinansiranje rada ovih institucija, što uključuje i pravo zaposlenika na redovna primanja.

Obaveze Kantona Sarajevo

Prema članu 5. Zakona, Kanton Sarajevo obavezan je sufinansirati NUB, uključujući troškove plaća, toplih obroka i drugih naknada. Međutim, podrška iz Kantona Sarajevo nije realizovana, što ostavlja radnike NUB-a bez potrebne finansijske podrške.

U svjetlu ovih informacija, Federalno ministarstvo ponavlja potrebu za hitnim rješavanjem ovog problema kako bi se osigurala održivost NUB-a i prava zaposlenih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -