Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSlučaj ugriza u vrtiću "Bonum": Alma Bejzić traži pravdu za svoju kćerku

Slučaj ugriza u vrtiću “Bonum”: Alma Bejzić traži pravdu za svoju kćerku

Krajem prošlog mjeseca, dogodila se uznemirujuća situacija u Sarajevu. Alma Bejzić, majka jednogodišnje djevojčice, ispričala je za portal „Avaza“ da se njena kćerka vratila iz vrtića “Bonum – skriveno blago” s čak 14 ugriza. Ovaj šokantni incident doveo je do hitnog reagovanja roditelja.

Pomoć roditelja

Almin suprug otišao je po djevojčicu oko 17 sati. Nažalost, primijetio je da je kćerka došla u haljinici bez rukava. Vaspitačice su joj na brzinu obukle majicu, prikrivajući povrede. Roditelji su odmah potražili liječničku pomoć, nakon čega su pozvali policiju.

Inspekcijski nadzor

Nakon prijave, inspekcija je izvršila nadzor u vrtiću “Bonum”. Izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pokazao je ozbiljne povrede pedagoških standarda. Inspektor je utvrdio da je broj radnika i njihova stručna sprema u vrtiću bila neadekvatna za uzrast djece od 1 do 3 godine.

Zakonski propisi

Prema članu 15. Odluke o pedagoškim standardima, za grupe s mlađom djecom trebaju biti angažovana dva radnika – jedan odgajatelj i jedna medicinska sestra, ili dvije medicinske sestre. S obzirom na situaciju, inspektor je preduzeo mjere prema vrtiću i obavijestio Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Alma Bejzić je najavila da će se boriti za pravdu i sigurnost svoje djevojčice, nadajući se da će ovaj slučaj doprinijeti poboljšanju kvaliteta predškolskog odgoja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -