Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSankcije SAD-a: Televizija Una prekinula emitovanje zbog blokade računa

Sankcije SAD-a: Televizija Una prekinula emitovanje zbog blokade računa

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a uvela je sankcije kompanijama “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World” i “Kaldera Company”. Ove kompanije su označene jer “osiguravaju značajne izvore prihoda” porodici Milorada Dodika, koji je ranije sankcioniran.

Problemi sa poslovanjem sankcionisanih kompanija

Sankcionisanim kompanijama blokirani su računi u bankama. To je uzrokovalo ozbiljne poteškoće u njihovom poslovanju. Kao posljedica ovih mjera, televizija Una je 31. jula najavila obustavu emitovanja programa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Gašenje UNA World Network

Firma UNA World Network također je ugašena. U svom saopćenju, UNA televizija izrazila je zahvalnost svim zaposlenima i gledaocima za podršku i povjerenje. “Nakon tri godine objektivnog i profesionalnog izvještavanja, primorani smo prestati sa radom zbog sankcija”, naveli su iz UNA-e TV.

Analiza stanja na tržištu

Razgovarajući o sudbini ostalih kompanija, ekonomski analitičar Zoran Pavlović komentarisao je: “Firme pod sankcijama ne mogu opstati. Bez bankovnog računa, ne mogu raditi”. Osvrnuo se i na pokušaje premošćivanja problema, gdje vlasništvo prelazi na menadžment kako bi se izbjegle sankcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -