Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHelikopteri Oružanih snaga BiH na terenu, ali bez dejstva protiv požara

Helikopteri Oružanih snaga BiH na terenu, ali bez dejstva protiv požara

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su dobili saglasnost Predsjedništva BiH, jučer su pokušali intervenirati na požarištu u Ponijerima. Međutim, njihovo dejstvo nije bilo moguće, izjavio je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Izviđanje terena i procjena situacije

Helikopteri su, u jutarnjim satima, izvršili izviđanje terena i procijenili situaciju. Očekivalo se da će početi djelovati predveče, no naišli su na izazove. Lokacije iz kojih su trebali zahvatati vodu na rijeci Bosni nisu bile adekvatne.

Novi planovi za akumulaciju vode

Aličić je naglasio da će tokom današnjeg dana biti napravljena akumulacija, odnosno bazen na rijeci Gostović kod Zavidovića. “Nadamo se da će bazen zadovoljiti njihove kriterije te da će poslijepodne početi dejstvovati”, izjavio je.

Situacija na terenu

Požar na lokalitetu Ponijeri je i dalje aktivan, no ne ima velikog otvorenog plamena. Uočeno je da su radnici Šumsko-privrednog društva ZDK-a napravili protupožarni put, što je doprinijelo sprečavanju daljnjeg širenja požara.

Aličić je dodao da su vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite iz Kaknja veoma aktivni na požarištu, te čine sve što je u njihovoj moći. Helikopteri OS BiH su prije desetak dana uspješno dejstvovali u gašenju požara u općinama Olovo i Žepče, gdje su požari potpuno ugašeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -