Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZenica oborila rekord: Temperature dostigle 42,7 stepeni

Zenica oborila rekord: Temperature dostigle 42,7 stepeni

Na području Federacije Bosne i Hercegovine, 13. augusta slavila se nova meteorološka rekordna temperaturna vrijednost. Prema saopćenju Federanog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), Zenica je zabilježila apsolutni maksimum temperature zraka od 42,7 stepeni Celzijusa.

Prethodni rekordi i novi maksimum

Ranije, 12. augusta, temperatura u Zenici je iznosila 42,6 stepeni, koja je također bila rekordna. Do ovog mjeseca, augustovski maksimum za Zenicu bio je 41,6 stepeni, zabilježen 2017. godine. Ove visoke temperature odlučile su se za historijski trenutak na meteorološkoj sceni.

Temperaturne vrijednosti u drugim gradovima

Dok je Zenica postavila novi rekord, druge meteorološke stanice zabilježile su visoke temperature, ali ne i apsolutne maksimume. U Mostaru je izmjereno 41,5 stepeni, dok su u Sarajevu temperature dostigle 39,7 stepeni. Gradačac je zabilježio 39,2 stepeni, a Tuzla i Drvar su zabilježili 39 stepeni.

Ove ekstremne temperature dodatno ističu klimatske promjene i potrebu za prilagodbom na nove vremenske uvjete. Stručnjaci savjetuju oprez prilikom izlaska na otvoreno tokom vrućih dana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -