Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNabavka Letjelica za Gašenje Požara u FBiH: Obećanja Bez Konkretnog Rješenja

Nabavka Letjelica za Gašenje Požara u FBiH: Obećanja Bez Konkretnog Rješenja

Neispunjena Obećanja o Protupožarnim Letjelicama

Više od deset godina postojano se govori o nabavci letjelica za gašenje požara u Federaciji BiH. Ove godine, prirodna bogatstva ponovo su ugrožena, dok vatre uništavaju imovinu građana širom zemlje. Na terenu, vatre gase samo helikopteri Oružanih snaga BiH i vatrogasci s naprtnjačama, kao u prošlom stoljeću.

Političke Oblasti Obećanja

Bivši premijer Fadil Novalić bio je ključna figura u najavama o kupovini protupožarnih letjelica. Njegove najave o formiranju specijalnih jedinica i zakupu zračnih traktora iz Španije ostale su samo na papiru. Iako su formirane radne grupe i planirana sredstva, konkretna rješenja nisu ostvarena.

Kadrovski i Organizacijski Problem

Aner Žuljević, zastupnik Parlamenta FBiH, ističe da smo izgubili osam godina. Civilna zaštita, ključna za ovaj proces, suočila se s korupcijom. Sada je situacija dodatno otežana nedostatkom kadrova, što je nastalo zbog organizacionih problema. Žuljević najavljuje sistemske odluke koje će biti donesene uskoro.

Strateški Pregled i Sigurnost

Stručnjak za sigurnost, Hamza Višća, naglašava potrebu za strateškim pregledom odbrane BiH. Postavlja se pitanje tko će se baviti zaštitom od prirodnih nepogoda, uključujući požare. Ovaj problem zahtijeva ozbiljan pristup na razini države.

Novalić i Neuspjele Odluke

Vlada FBiH je 2021. godine usvojila informaciju o kupovini letjelica, no realizacija se nije dogodila. Tada je obećano 30 miliona KM, ali od tog novca nije bilo ništa. Federalna uprava civilne zaštite je trebala predložiti rješenja, no sve je stalo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -