Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPožar u Nacionalnom parku Sutjeska i dalje prijeti, potrebna dodatna pomoć

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska i dalje prijeti, potrebna dodatna pomoć

Dan nakon što je veliki požar u Nacionalnom parku Sutjeska gasilo pet helikoptera Oružanih snaga BiH, Helikopterskog servisa RS i MUP-a Srbije, situacija nije do kraja stabilna. Iako su nadležni saopćili da je požar stavljen pod kontrolu, informacije s terena govore da se vatra ponovo rasplamsava.

Uzroci ponovne aktivacije požara

Problemi su najvjerovatnije uzrokovani zapaljenim ostacima drveća koji nisu potpuno ugašeni. Jak vjetar dodatno širi vatru, što komplikuje situaciju na terenu. Vatrogasna jedinica Ilidža ponovo je upućena na lice mjesta kako bi se pomoglo gašenju i spriječila dalja devastacija.

Geografska procjena ugroženosti

Požar se sa obronaka Zelengore spustio u kanjon Sutjeske i širi se prema Tjentištu. U blizini je i prašuma Perućica, međutim, od ovog požara joj ne prijeti opasnost. Rijeka Sutjeska i magistralni put Gacko-Foča predstavljaju prirodnu barijeru koja otežava prijenos požara.

Operativni plan vatrogasne jedinice

Nijaz Imamović, predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža, istakao je da će jedinica biti smještena u hotelu “Mladost” na Tjentištu dok se ne riješi situacija s požarom. Njihova pomoć je ključna za efikasno gašenje i zaštitu okolnog prostora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -