Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOpasna situacija na deponiji Duratovci: Eksplozije prijete Kotor-Varoši

Opasna situacija na deponiji Duratovci: Eksplozije prijete Kotor-Varoši

Prolazne detonacije na degradiranoj deponiji

Na zatvorenoj deponiji Duratovci u Kotor-Varoši čuje se niz eksplozija. Vatrogasci i komunalne službe uskoro su se suočili s prijetnjom zbog odbačenog otpada.

Izvori opasnosti: municija i neopasni otpad

Prema informacijama iz “Nezavisnih novina”, na deponiji se nalaze razne vrste otpada, uključujući municiju. Vatrogasci su potvrdili da se konstantno javljaju detonacije tijekom gašenja požara.

Problemi sa sanacijom deponije

Slobodan Jurić, direktor Komunalnog preduzeća “Bobas”, istaknuo je izazove s kojima se suočavaju. Od zatvaranja deponije 2009. godine, otpad se i dalje neodgovorno odlaže.

“Svakodnevno mijenjamo lance, no ljudi ih i dalje presijecu, donoseći novi otpad,” naglašava Jurić. Deponija se nalazi nedaleko od glavnog puta, što dodatno otežava situaciju.

Nedostatak sredstava za sanaciju

Prema riječima Jurića, deponija nije sanirana zbog nedostatka finansijskih sredstava. Općina Kotor-Varoš nije odvojila sredstva u budžetu, dok se Republika ne angažira na rješavanju problema.

Komunalne i vatrogasne ekipe još na terenu

Radnici komunalnog preduzeća i vatrogasci nastavljaju s lokalizacijom požara. Njihovi pokušaji da ugase vatru otežani su zbog nepredvidivih uvjeta.

“Nemamo mogućnost da rizikujemo živote radnika,” dodaje Jurić, dok se situacija na deponiji nastavlja pogoršavati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -