Na konferenciji za novinare u Sarajevu, objavljeno je da je sarajevski ćevap postao zaštićen brend. Ova zaštita označava da se radi o posebnom tradicinalnom autohtonom proizvodu iz Bosne i Hercegovine.
Zaštita i proširenje na EU
Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, naglasila je da je današnji dan historijski za grad. Prije dvije godine, pokrenut je proces zaštite sarajevskog ćevapa. Nakon uspješne zaštite u BiH slijedi i zaštita u Europskoj uniji.
Ponos na tradiciju
Karić je istakla važnost brendiranja lokalnih proizvoda. “Moramo čuvati ono što je naše”, kazala je. Također je najavila planove za zaštitu sarajevskog somuna kao sljedeći korak.
Podrška USAID-a
Direktorica USAID-a u BiH, Courtney Chubb, izrazila je zadovoljstvo zbog zaštite. “Sarajevski ćevap je ključni dio turističke ponude”, naglasila je Chubb. Ona je, kao Amerikanka koja živi u Sarajevu, ukazala na važnost ovog jela za sve posjetitelje.
Potencijal za promociju
Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, rekao je kako je proces trajao oko dvije godine. “Sarajevski ćevap je osmi proizvod koji je dobio ovu zaštitu”, kazao je Hajrić.
Degustacija ćevapa
Uz ovaj događaj, najavljena je večerašnja degustacija ćevapa ispred Baščaršijske džamije. Očekuje se učešće članica Udruženja sarajevskih ćevabdžija u ovoj manifestaciji.