Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSarajevski ćevap dobio zaštitu kao autohtoni proizvod

Sarajevski ćevap dobio zaštitu kao autohtoni proizvod

Uloga sarajevskog ćevapa u turističkoj ponudi

Na konferenciji za medije, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, istakla je značaj sarajevskih ćevapa. Ovaj specijalitet predstavlja važan dio turističke ponude glavnog grada.

Zaštita sarajevskih ćevapa započela 2022. godine

Karić je naglasila kako je proces zaštite ćevapa pokrenut prije dvije godine. “Kada govorimo o svemu onome što Sarajevo predstavlja, gastronomija je ključna komponenta,” rekla je.

Svijetla budućnost za sarajevsku gastronomiju

Tokom konferencije, prisustvovali su i predstavnici USAID misije, direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić, i predstavnici Udruženja ćevabdžija. Emir Đedović, konsultant Grada Sarajeva, također je bio prisutan.

“Ćevap je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod,” istakla je Karić. “Nakon ove zaštite, planiramo zaštitu ćevapa u EU.” Ona je dodala da će sljedeći korak biti zaštita sarajevskog somuna.

Ova inicijativa ima za cilj očuvanje bogate tradicije i promoviranje sarajevske kuhinje na međunarodnom nivou. Ponosna na svoje nasljeđe, Karić je naglasila važnost ćevapa za identitet i kulturu Sarajeva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -