Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBerba šljive u Gradačcu: Zadovoljstvo prinosom, ali problem radne snage

Berba šljive u Gradačcu: Zadovoljstvo prinosom, ali problem radne snage

Berba šljive u Gradačcu polako se privodi kraju. Voćari zadovoljno gledaju na ovogodišnje prinose, ali ističu jedan važan problem – nedostatak radne snage. Salih Lipovac, dugogodišnji voćar, posjeduje dva hektara voćnjaka. Do sada je ubrao 25 tona šljive i očekuje da će na kraju berbe skupa imati preko 30 tona.

Uticaj suše na kvalitet šljive

Salih ističe da je zadovoljan prinosom, iako su mu suša i nedostatak radne snage značajno otežali rad. “Raditi moramo, iako je vruće. Ova suša je uticala na kvalitet šljive, ali ne i na rod”, kazao je Lipovac.

Odlazak mladih i zaboravljanje od strane države

Pored šljiva, Lipovac uzgaja jabuke, kruške i trešnje. Žali se kako mladi ljudi napuštaju poljoprivredu. “Žao mi je što odlaze mladi i što smo zaboravljeni od države”, dodaje on i naglašava da se s problemom nedostatka radne snage suočavaju svi poljoprivrednici u ovom području.

Vrhunski rod, ali mali profit

Drugi voćar, Hajrudin Lipovac, ima 15 duluma voćnjaka i navodi da je ubrao oko 13 tona šljive. Iako je rod bio zadovoljavajući, suša je uticala na kvalitet. “Teško je pronaći radnika za berbu”, naglašava. Dnevnice su se kretale od 80 do 100 konvertibilnih maraka.

Sajam šljive kao strateški prioritet

Grad Gradačac poznat je po velikim zasadima šljive. Ove godine održat će se 51. Sajam šljive od 28. do 31. augusta, koji predstavlja strateški prioritet za privredni razvoj ovog grada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -