Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHU Bosni i Hercegovini najavljene velike vrućine i mogući pljuskovi

U Bosni i Hercegovini najavljene velike vrućine i mogući pljuskovi

U Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Ovo se posebno odnosi na područje Krajine i sjeverne dijelove zemlje.

Vremenske prilike širom zemlje

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, pretežno južnog smjera. Na sjeveru zemlje, očekuju se vjetrovi sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 16 i 22 stepena, dok će na jugu dostići i do 26 stepeni.

Visoke dnevne temperature

Najviša dnevna temperatura zraka u većini regija biće između 34 i 40 stepeni, a na pojedinim mjestima lokalno i do 42 stepena. Zbog visokih temperatura, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je crveno upozorenje.

Trodnevna prognoza

U četvrtak, 15. avgusta 2024. godine, očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Moguće su slabije kiše u drugom dijelu dana, uglavnom na planinskim područjima. U petak i subotu, nastavak vrućina, ali i povremeni pljuskovi.

Biometeorološke prilike

Nepovoljne biometeorološke prilike i visoke temperature uticaće na zdravlje hroničnih bolesnika i osjetljive grupe. Preporučuje se zaštita od vrućine, konzumiranje veće količine tečnosti i obavljanje aktivnosti u jutarnjim satima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -