Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistarstvo graditeljstva Republike Hrvatske nastavlja izgradnju hidroelektrane "Una-mlin"

Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske nastavlja izgradnju hidroelektrane “Una-mlin”

Ministarstvo o pravomoćnim dozvolama

Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske objavilo je danas kako ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane “Una-mlin”. Poništavanje dozvola moguće je samo ukoliko se u krivičnom postupku utvrdi da su akti doneseni kao posledica krivičnog djela.

Nadzor i odobrene dozvole

Nakon nedavnih protesta protiv izgradnje hidroelektrane, Ministarstvo je objavilo opširno saopćenje. U saopćenju se navodi da nadležni organi nemaju mogućnost poništavanja izdatih dozvola.

Investitor, firma Pipra iz Gračaca, posjeduje sve potrebne dozvole za izgradnju hidroelektrane na rivi Uni, koja nije u zaštićenom području.

Procedura nadzora

Nadzor zakonitosti izdavanja dozvola proveden je na zahtjev Državnog inspektorata, a završen je 12. avgusta. U postupku je potvrđeno da su sve dozvole pravomoćne.

Postupci su uključivali nadzor lokacijskih i građevinskih dozvola te izmjena istih. U slučaju krivičnog djela, postoji mogućnost obnove postupka.

Ekološka pitanja i propisi

Ministarstvo je naglasilo da je pregledom spisa utvrđeno da prije podnošenja zahtjeva nije izvršena prethodna ocjena o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

Osim toga, s obzirom na promjenljive propise iz oblasti zaštite okoliša, investitor je trebao podnijeti zahtjev za mišljenje o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Zaključak o izgradnji hidroelektrane

Iako se građani protive izgradnji, Ministarstvo navodi da se projekat nalazi izvan obuhvata vrela Une, koja je zaštićeni spomenik prirode.

Prema važećem Prostornom planu, lokacija je unutar građevinskog područja i dozvoljena je izgradnja malih hidroelektrana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -