Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTužilaštvo BiH optužilo 15 fizičkih i 6 pravnih lica zbog trgovine lažnim...

Tužilaštvo BiH optužilo 15 fizičkih i 6 pravnih lica zbog trgovine lažnim diplomama

U važnom razvoju događaja, Tužilaštvo BiH je potvrdilo optužnicu protiv Zorana Kalinića i drugih. Optužnica obuhvata ukupno 15 fizičkih i šest pravnih lica, uključujući privatne visokoškolske ustanove. Ova lica se terete za niz krivičnih djela.

Krivična djela i njihove posljedice

Prema informacijama Tužilaštva, optuženi su angažovani u udruživanju radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebi službenog položaja, nedopuštenoj trgovini i krivotvorenju službenih isprava. Ova krivična djela su nanijela značajnu štetu sistemu visokog obrazovanja u BiH.

Poništenje lažnih diploma

Tužilaštvo je najavilo da će tražiti poništenje najmanje 49 visokoškolskih diploma. Dokazi prikupljeni od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e ukazuju na to da su mnogi optuženi nezakonito kupovali diplome. Ovi pojedinci često nisu sudjelovali u procesu obrazovanja ili su to radili u minimalnom obimu.

Ugrožavanje sistema obrazovanja

Ovim radnjama ugrožen je cjelokupni sistem visokog obrazovanja u zemlji. Također, Tužilaštvo će tražiti zabranu obavljanja dužnosti optuženim osobama unutar visokoškolskih institucija.

Optuženi privatni univerziteti djelovali su u Banja Luci, Mostaru i Brčko distriktu. Ova optužnica može imati dugotrajne posljedice po sve obrazovne institucije u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -