Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPožari u Nacionalnom parku Sutjeska: Helikopteri iz Srbije pomažu gašenju

Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: Helikopteri iz Srbije pomažu gašenju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Trninić, potvrdio je da se trenutno bori protiv požara u Nacionalnom parku Sutjeska. Na terenu su stigla dva helikoptera MUP-a Srbije kako bi se pridružila helikopterima Helikopterskog servisa RS-a i Oružanih snaga BiH.

Hitna sjednica Vijeća ministara

Sinoć je na inicijativu ministra sigurnosti BiH, Nenada Nešića, održana hitna sjednica Vijeća ministara. Ova sjednica rezultirala je jednoglasnim odobrenjem preleta helikoptera MUP-a Srbije kako bi pomogli u gašenju požara. Trninić je naglasio da su svi na terenu i da se ulažu ogromni napori za suzbijanje vatre.

Posljedice sušne sezone

Prema riječima Trninića, sezona požara ove godine je bila prognozirana još od marta. Navodeći da su prvi požari evidentirani u RS-u, upozorio je na opasnost sušne sezone. Također je istakao da je površina NP “Sutjeska” pretrpjela značajne štete.

Kritika lokalnim vlastima

Trninić je ukazao na “samovolju jednog ili dva čovjeka” koji nisu dozvolili prelet helikoptera MUP-a Srbije ranije, iako se moglo predvidjeti šta će se desiti. Ova situacija može imati krivičnu odgovornost za pojedince. Također je napomenuo da su lokalne vlasti u Foči prvo tražile pomoć MUP-a Srbije umjesto Oružanih snaga BiH.

Dok se stanje na terenu i dalje pogoršava, svi su uključeni u borbu protiv ovog prirodnog katastrofa. Bez obzira na umor, vatrogasci i Civilna zaštita nastavljaju s naporima da zaštite prirodu u ovom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -