Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPožari u BiH: Političko prepucavanje umjesto konkretnih rješenja

Požari u BiH: Političko prepucavanje umjesto konkretnih rješenja

Ove godine, požari u Bosni i Hercegovini postali su predmet političkih rasprava. Vlast u Republici Srpskoj, umjesto da zatraži pomoć Oružanih snaga, odlučila je pozvati helikoptere iz Srbije. Ova odluka izazvala je brojne kontroverze, s obzirom na to da prethodno nisu iskorištene domaće opcije.

Globalni problem, lokalne posljedice

Požari su univerzalni problem s kojim se svaka država bori. Mnoge zemlje unaprijed planiraju strategije za prevenciju i brzo reagovanje. Nažalost, u BiH se ova tema često zanemaruje, osim kada dođe do ozbiljnih incidenata. Već s jeseni, pažnja se preusmjerava na druge probleme.

Vlada FBiH planira investicije

Vlada Federacije BiH najavila je planove za nabavku dva air tractora i dva helikoptera. Ova mjera dolazi nakon što su prošle decenije protekle bez konkretnih koraka u opremanju potrebnim sredstvima. Iako su postavljeni planovi, aktivnost na terenu bila je minimalna.

Historijska zastoja u nabavci opreme

Nabavka vatrogasnih letjelica u FBiH traje skoro deset godina. Pokušaji nabavke air tractora su propali usljed finansijskih ograničenja. Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona već od 2017. godine pokušava obezbijediti sredstva, no bezuspješno.

Dok se požari šire, vlasti nastavljaju s politizacijom umjesto da preduzmu konkretne mjere za zaštitu života i imovine građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -