Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSistem borbe protiv požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" aktivira helikoptere iz Srbije

Sistem borbe protiv požara u Nacionalnom parku “Sutjeska” aktivira helikoptere iz Srbije

Gašenje požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”

Četiri helikoptera angažovana su na gašenju požara koji je zahvatio šumu u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Prema riječima Željka Stojanovića iz Republičke uprave Civilne zaštite, očekuje se dolazak još dva helikoptera iz Srbije.

Angažman helikoptera i stresna situacija

Stojanović je istakao da su u akciji gašenja uključena dva helikoptera Helikopterskog servisa RS i dva helikoptera Oružanih snaga BiH. Srbija je obezbijedila dodatnu pomoć sumirajući odluku u Vijeću ministara BiH.

Visoke temperature povećavaju rizik od požara

Vlasti su upozorile na visoke temperature vazduha, koje dodatno povećavaju rizik od požara. Također, Stojanović navodi da je ljudski faktor često uzrok velikih katastrofa.

Stanje požara i angažman timova

Borba s požarom traje neprekidno, a vatra se nalazi u šumi na području Gornjih bara – Siljevica. Ekipe iz Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasci i druge organizacije koordiniraju svoja djelovanja.

Aktivni požari u Republici Srpskoj

Osim u Sutjesci, u Republici Srpskoj aktivna su još četiri požara, od kojih su dva u Bileći. Važno je da se hitno angažuju helikopteri za teže dostupne terene.

Zaključak

U RS je u posljednja 24 sata zabilježeno 24 uspješnih intervencija. Republička uprava civilne zaštite obavlja monitoring situacije i provodi operativne mjere ozirom na gašenje požara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -