Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPrijave građana protiv politički povezanih kandidata za biračke odbore u BiH

Prijave građana protiv politički povezanih kandidata za biračke odbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) objavila je spisak kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za Lokalne izbore 2024. godine. Ovaj spisak je izazvao brzu reakciju građana, a Transparency International (TI) BiH poziva na prijavljivanje lica povezanih s političkim partijama.

Prijave građana i zabrinutost TI BiH

Od objave spiska, TI BiH dobio je prijave za 54 osobe koje su na neki način povezane s političkim partijama. Mnogi od tih kandidata obavljaju funkcije u stranačkim organima ili su njihovi članovi.

Zakonodavne smjernice i politička povezanost

Izborni zakon BiH izričito zabranjuje takva imenovanja. Predsjednici biračkih odbora i njihovi zamjenici ne smiju biti članovi političkih partija. Također, ne smiju obavljati nikakve aktivnosti koje ometaju njihov nepristrasan rad.

Progon političke pristranosti

TI BiH je otkrio dodatnih 24 osobe koje su se prijavile za vođenje izbornog procesa, a već su bile kandidati na prethodnim izborima. Ovaj trend dovodi u pitanje integritet izbornog procesa.

Poziv građanima na akciju

TI BiH je apelovao na sve građane da nastave prijavljivati slične slučajeve. Bitno je da osobe koje nadziru proces glasanja budu izabrane u skladu s zakonom, bez političkih opredjeljenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -