Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOčuvanje Nacionalne biblioteke BiH: Protest ispred Vlade

Očuvanje Nacionalne biblioteke BiH: Protest ispred Vlade

Okupljanje za očuvanje Nacionalne biblioteke

Protest povodom očuvanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) zakazan je za 9:00 sati ispred same institucije. Okupljeni će se nakon toga uputiti prema zgradama Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo, završavajući protest ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

Historija i značaj NUB BiH

NUB BiH, osnovana 31. oktobra 1945. godine, suočava se s prijetnjom gašenja izazvanom neadekvatnim finansiranjem. Ova institucija preživjela je ratne strahote i predstavlja temelj kulturnog i obrazovnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Kulturno nasljeđe i važnost biblioteke

Nacionalna biblioteka je ključna za obrazovni i kulturni razvoj naše zemlje. Ona omogućava pristup neprocjenjivim resursima istraživačima, studentima i široj javnosti. Njena arhiva čuva temeljne aspekte naše nacionalne prošlosti i pomaže razumijevanju vlastite historije.

Upozorenje na posljedice gašenja

Uposlenici NUB BiH upozoravaju da bi njeno gašenje predstavljalo ozbiljnu prijetnju za akademsku i kulturnu zajednicu. Gubitak vrijednih bibliotečkih fondova dodatno bi osiromašilo našu intelektualnu baštinu i destabilizovalo temelje državnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -