Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSarajevo suočeno s prijetnjom isključenja gasa: Dragan Mioković reagira

Sarajevo suočeno s prijetnjom isključenja gasa: Dragan Mioković reagira

Sarajevo se danas suočava s ozbiljnom prijetnjom gubitka dotoka gasa. Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izrazio je zabrinutost zbog situacije. On ističe da su građani izloženi ucjenama sličnim ovima iz Istočnog Sarajeva.

Potrebna energetska nezavisnost

Mioković naglašava da Bosna i Hercegovina mora raditi na svojoj energetskoj nezavisnosti. Ovaj izazov se može prevazići implementacijom projekta Južna interkonekcija. Realizacija ovog projekta predstavlja strateški interes za cijelu zemlju i njen razvoj.

Uloga BH Gasa

Prema njegovim riječima, BH Gas treba biti nositelj ovog značajnog projekta. Također je naglasio da projekt treba biti razvijen u skladu s EU standardima. Bez obzira na sve, potrebno je postaviti državne interese iznad privatnih i političkih interesa.

Poziv na akciju

Mioković je pozvao Vladu Federacije BiH da hitno u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o južnoj interkonekciji. Svijest o važnosti demokratizacije energetskog sektora postaje sve jasnija, a vrijeme je da se tome pristupi ozbiljno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -