Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIsključenje plina u Kantonu Sarajevo: Sarajevo-gas najavljuje obustavu isporuke

Isključenje plina u Kantonu Sarajevo: Sarajevo-gas najavljuje obustavu isporuke

Generalni direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva, Nedjeljko Elek, najavio je obustavu isporuke plina korisnicima u Kantonu Sarajevo. Isključenje plina zakazano je za sutra, 13. augusta 2024. godine, u 12 sati.

Razlozi za obustavu isporuke plina

Prema riječima Eleka, razlog za isključenje je neodržavanje sastanka s predstavnicima Energoinvesta, a nakon što je ispostavljena faktura za usluge transporta plina za juli 2024. godine. Faktura je vraćena zbog spornosti u vezi s ugovorom o transportu prirodnog gasa.

Reakcija Energoinvesta

Iz Energoinvesta su poručili da ne pristaju na ucjenu, te su najavili da će se u narednih sedam do deset dana održati sastanak s predstavnicima Sarajevo-gasa. Mirza Ustamujić, direktor Energoinvesta, već je obavijestio relevantne institucije, uključujući ambasade SAD i Velike Britanije.

Problemi s cijenom plina

Ovaj problem se javio početkom 2024. kada je Sarajevo-gas tražio poskupljenje plina. Dogovorena je nova cijena od 14,10 KM/1000 Sm3, koju je Energoinvest prihvatio. Međutim, Regulatorna komisija za energetiku RS-a je saopćila da nova cijena može biti primjenjiva od početka naredne godine.

Vlasti i korisnici će pratiti razvoj situacije, dok se očekuje da obustava isporuke ne traje dugo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -