Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZbog poskupljenja plina, Sarajevo gas prijeti isključenjem energenta

Zbog poskupljenja plina, Sarajevo gas prijeti isključenjem energenta

Početkom 2024. godine, Sarajevo gas Istočno Sarajevo zatražilo je poskupljenje plina. Ukoliko ne dođe do povećanja cijene, prijetili su isključivanjem plina usred grijne sezone. Dogovoreno je da nova cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, umjesto dosadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3. Kompanija Energoinvest je prihvatila ovu cijenu, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a trebala je potvrditi opravdanost novog iznosa.

Odluka Regulatorne komisije

Na dan 27.6.2024. godine, Regulatorna komisija donijela je Rješenje koje odobrava primjenu nove cijene. Međutim, nova cijena će se primjenjivati tek od 1.1.2025. godine. Energoinvest je zatim zatražio od Sarajevo gasa da vrati razliku za dosadašnje isplaćene fakture prema neopravdanoj cijeni. Takođe, kompanija je vratila posljednju dostavljenu fakturu.

Prijetnja isključenjem plina

Iz Sarajevo gasa su upozorili da će danas u podne isključiti plin, ignorirajući odluku Regulatorne komisije. Prema navodima iz Energoinvesta, posljednji ugovor propisuje vraćanje cijene na posljednju regulisanu iznosu od 7,20 KM/Sm3, ukoliko se ne dostavi odgovarajuće rješenje Komisije, što Sarajevo gas nije učinio.

Prava Energoinvesta

Energoinvest podsjeća da postoji još jedna cijena od 11,2 KM/1000 Sm3, ali da ni ta cijena nije odobrena. U ugovoru je naglašeno vraćanje na cijenu od 7,20 KM/Sm3. “S obzirom na nemogućnost dijaloga i nepoštivanje obaveza, Energoinvest će zaštititi svoja prava i tražiti pravdu pred sudovima”, poručuju iz kompanije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -