Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHU BiH na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremnih temperatura

U BiH na snazi crveni meteoalarm zbog ekstremnih temperatura

U Bosni i Hercegovini danas je na snazi crveni meteoalarm zbog visokih temperatura koje se očekuju tokom dana. Od 12 do 17 sati, temperature bi mogle dostići i do 42 °C, posebno na sjeveru i jugu zemlje.

Vremenska prognoza

Prema meteorološkim izvještajima, današnje vrijeme bit će sunčano i vruće uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura kretat će se od 19 do 28 °C, dok se u poslijepodnevnim satima očekuje porast do 40 °C.

Upozorenja za regije

Zdravstveni rizici povezani s visokim temperaturama prijete posebno starijim osobama i maloj djeci. Regije kao što su Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje i Višegrad imat će najviše temperature i preporučuje se oprez.

Mjere opreza

Građanima se savjetuje da prate aktuelnu vremensku prognozu i poduzmu mjere opreza. Preporučuje se ostanak u zatvorenim prostorijama, konzumiranje tečnosti i izbjegavanje aktivnosti na otvorenom.

U svakom slučaju, slušajte savjete nadležnih vlasti i prilagodite svoje dnevne aktivnosti trenutnim vremenskim uslovima. Očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama na otvorenom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -