Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSukob između Sarajevo-gasa i Energoinvest-a: Čekanje na rješenja i poštivanje ugovora

Sukob između Sarajevo-gasa i Energoinvest-a: Čekanje na rješenja i poštivanje ugovora

Ugovor o transportu gasa na kocki

Generalni direktor Sarajevo-gasa, Nedjeljko Elek, uputio je pismo Energoinvestu d.d. Sarajevo. U njemu se navodi da je ugovor o transportu prirodnog gasa, potpisan 2. februara 2024. godine, definirao cijenu transporta od 14,1 KM/1000 Sm³ bez PDV-a. Sarajevo-gas preuzeo je obavezu dostavljanja saglasnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, čije neispunjavanje može rezultirati promjenom cijene.

Tarifni postupak i odobrenja

Kako bi se osiguralo poštivanje ugovora, Sarajevo-gas pokrenuo je tarifni postupak za zonu Zvornik 1/Karakaj-Kladanj. Ovaj postupak je rezultirao odobrenjem tarife za period od 1. januara 2025. do 31. decembra 2027. godine. Odobrena cijena iznosi 14,14 KM/1000 Sm³, što potvrđuje valjanost trenutne fakturisane cijene.

Ultimatum i potezi Sarajevo-gasa

Elek je u pismu upozorio na potencijalne posljedice neplaćanja. U slučaju opstrukcija u isplaćivanju, Sarajevo-gas bi mogao raskinuti ugovor i obustaviti isporuku gasa. Također, ukazano je na mogućnost judicialne revizije ugovora, koja može rezultirati dodatnim posljedicama po cijenu gasa.

Odgovor Energoinvest-a na prijetnje

Mirza Ustamujić, v.d. direktora Energoinvesta, odbacio je ultimatume iz pismo. On se osvrnuo na nepoštivanje ugovornih obaveza i istakao pravne nesigurnosti koje bi mogle proizaći iz takvih prijetnji. Ustamujić je naglasio da su odgodili sastanak zbog neprihvatljivog načina komunikacije i da neispravna neplaćena faktura ne može biti razlog za obustavu usluga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -