Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTurizam u Zaštićenim Prirodnim Područjima Sarajskog Kantona Belježi Rekordan Broj Posjeta

Turizam u Zaštićenim Prirodnim Područjima Sarajskog Kantona Belježi Rekordan Broj Posjeta

Porast Posjeta u Prvoj Polovini Godine

Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, uključujući Trebević, Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac i Bentbašu, privlače sve veći broj turista. Prema podacima KJU za zaštićena prirodna područja, “Vrelo Bosne” je u prvoj polovini ove godine posjetilo 143.385 gostiju. U istom periodu prošle godine registrovano je 124.125 posjetilaca. Ovo predstavlja porast od 15,5 posto, odnosno 19.260 turista.

Strani Turisti Dominiraju

Od ukupnog broja posjetilaca, 62 posto su strani turisti. Bijambare je također zabilježio značajan porast, sa 27.518 turista, u odnosu na 20.440 prošle godine. Direktor KJU za zaštićena područja, Asad Jelešković, naglašava da će ova sezona biti rekordna, posebno u ljetnim mjesecima.

Sarajevo kao Atraktivna Destinacija

Turisti iz arapskih država dominiraju tokom ljeta, dok sezonski posjeti dolaze uglavnom iz regiona. Zahvaljujući suradnji s turističkim agencijama, organizovane su mnoge ture, a tokom godina raste i individualna posjeta. Ove godine posebno se ističe interes Turskih turista.

Unapređenje Infrastrukture i Očuvanje Prirode

KJU kontinuirano ulaže u infrastrukturne projekte koji se harmonično uklapaju u prirodni ambijent. Pored redovnog održavanja, nadzornici brinu o zaštiti prirode od nelegalnih aktivnosti. Raste i ponuda sadržaja, a najavljeno je i poribljavanje vodotoka s 1.500 jedinki potočne pastrmke.

Noviteti do Kraja Godine

Jelešković je najavio izgradnju speleo muzeja na Bijambarama do kraja godine, što će dodatno obogatiti turističku ponudu. Zaštićena područja su i dalje popularna destinacija za cjelodnevni boravak u prirodi, idealna za planinarenje, biciklizam i šetnju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -