Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProtest u Gradačcu povodom godišnjice ubistva Nizame Hećimović

Protest u Gradačcu povodom godišnjice ubistva Nizame Hećimović

U Gradačcu je danas održano značajno okupljanje u povodu godišnjice brutalnog ubistva Nizame Hećimović, koje se dogodilo 11. augusta 2023. godine. Ovaj skup, organiziran u saradnji sa Neformalnom grupom građanki i građana Gradačac, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, okupio je veliki broj građana koji su izrazili svoj protest.

Poruke o nasilju nad ženama

Tokom protestne šetnje, učesnici su poslali jasne poruke o nužnosti promjena u društvu. Naglašeno je da se mora više učiniti u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja uopšte u Bosni i Hercegovini. Organizatori su istakli da za femicide niko ne odgovara, što dodatno osnažuje potrebu za hitnim reformama.

Instalacije kao podsjetnik na žrtve

Na mjestu okupljanja postavljene su instalacije sa imenima žrtava stravičnih ubistava koja su se dogodila u proteklih godinu dana. Ova umjetnička predstava je dodatno osvijestila društvo o ozbiljnosti problema nasilja i potrebi za pravima žrtava.

Skup su pratili mnogi građani koji su tražili da se ovakvi incidenti ne ponavljaju, te da institucije preuzmu odgovornost i implementiraju zakone koji će štititi sve građane, posebno žene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -