Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOgraničenje mandata: Rješenje za borbu protiv korupcije u lokalnoj politici BiH?

Ograničenje mandata: Rješenje za borbu protiv korupcije u lokalnoj politici BiH?

U brojnim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, na pozicijama načelnika i gradonačelnika, prisutna je evidentna situacija. Mnogi od njih čekaju penziju ili su je već dočekali. Mediji su često pravili top-liste rekordera koji decenijama donose odluke o svakodnevnom životu građana. U stalnoj su dilemi da li ograničiti broj mandata izabranih zvaničnika.

Potreba za izmjenama Izbornog zakona

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, Vehid Šehić, ukazuje na potrebu izmjene Izbornog zakona BiH. On se zalaže za postavljanje ograničenja, slično onima u zapadnoj Evropi, gdje zvaničnici mogu imati samo dva mandata na istoj funkciji. U BiH jedino članovi Predsjedništva imaju ovo ograničenje.

Politička odgovornost i moral

Šehić također ističe da u BiH ne postoji ni politička odgovornost, a o moralnoj da ne govorimo. Politika je postala najunosnije zanimanje, koje je često lično motivisano, umjesto da se vodi općim interesom. Ovaj nemoralni društveni kontekst je faktor koji zahtijeva ozbiljno razmatranje ograničenja mandata.

Analiza Adnana Huskića

Politički analitičar i profesor Adnan Huskić se saglašava sa Šehićem. On ističe da bi ograničenje na maksimalno dva mandata moglo smanjiti mogućnosti za korupciju. Načelnici, posebno oni koji su u četvrtom ili petom mandatu, često se susreću sa većim rizicima za koruptivne aktivnosti.

Iz svega navedenog, jasno je da je ograničavanje mandata neophodno za jačanje lokalne demokratije i smanjenje korupcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -