Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje 29. godišnjice pogibije pet zlatnih ljiljana u Mostaru

Obilježavanje 29. godišnjice pogibije pet zlatnih ljiljana u Mostaru

Tradicionalnim maršem „Pet zlatnih ljiljana“ danas je obilježena 29. godišnjica pogibije petorice hrabrih boraca Armije R BiH. Marš je protekao od mostarskog prigradskog naselja Dračevice do kružnja na podveleškom platou.

Poginuli borci i njihova hrabrost

Nurif Dedić, Rama Džiho, Elvedin Omanović, Amel Vejzović i Halil Ćorić dali su svoj život na platou Podveležja dok su obavljali izviđački zadatak. Ova petorica boraca su dobitnici najvišeg vojnog priznanja, a njihov doprinos u odbrani domovine bio je nemjerljiv.

Svjedočanstvo saborca Mirsada Husnića

Mirsad Husnić, njihov saborac i predsjednik Udruženja izviđača „Pet zlatnih ljiljana“, istaknuo je važnost njihovog zadatka. „Bili su među najboljim borcima Četvrtog korpusa Armije R BiH. Njihova uloga bila je prikupljanje bitnih podataka o neprijateljskim snagama“, naglasio je Husnić.

Okupljanje učesnika marša

Unatoč vrućinama, više od 150 učesnika iz Mostara i Sarajeva prisustvovalo je maršu. Među njima je bio značajan broj mladih, što ukazuje na važnost sjećanja na heroje iz rata.

Prigodni program kod spomen-obilježja

Nakon dolaska učesnika marša u Kružanj, održan je prigodan program kod Spomen-obilježja. Ovaj događaj je posvećen čuvanju uspomena na hrabre borce koji su se borili za slobodu svoje domovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -