Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPoziv na akciju: Gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska"

Poziv na akciju: Gašenje požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”

Ministar Staša Košarac zatražio je hitnu reakciju Elmedina Konakovića, Zukana Heleza i Edina Forte u vezi s gašenjem požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”. On je apelovao da se odobri angažman helikoptera MUP-a Srbije u ovoj akciji.

Brza reakcija potrebna

Konaković je potvrdio da su Oružane snage BiH spremne za intervencije. “Helikopteri Oružanih snaga BiH su spremni za intervencije”, izjavio je on. Naglasio je da su pokazali efikasnost u proteklim sedmicama i pozvao odgovorne da se prvo obraćaju našim snagama.

Problematika angažovanja stranih resursa

Situacija je dodatno zabrinjavajuća jer lokalne vlasti u RS-u ne traže pomoć Oružanih snaga BiH, već se oslanjaju na MUP Srbije. Ovaj pristup može izazvati dodatne komplikacije u koordinaciji s domaćim resursima.

Pomoć iz Srbije

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, Boban Kusturić, potvrdio je da je MUP Srbije stavio na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara. Direktor Civilne zaštite već je poslao zahtjev za odobravanje angažmana helikoptera iz Srbije kako bi se situacija hitno riješila.

U narednim danima će biti ključno osigurati efikasan odgovor na ovu situaciju, kako bi se zaštitio Nacionalni park “Sutjeska” i okolna područja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -