Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKamala Haris vodi u ključnim državama prema novom ispitivanju

Kamala Haris vodi u ključnim državama prema novom ispitivanju

Aktuelna potpredsjednica SAD, Kamala Haris, nastavlja ostvarivati značajnu prednost u tri ključne države za nadolazeće predsjedničke izbore. Prema ispitivanju “New York Timesa” i Siena koledža, Haris bi u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu dobila 50 posto glasova, dok bi Donald Trump osvojio 46 posto.

Detalji ispitivanja

Ispitivanje je provedeno od 5. do 9. augusta 2023. godine i obuhvatilo je 1.973 ispitanika. Ovi rezultati pokazuju snažnu potporu za Haris u trenutnoj političkoj klimi. Predsjednički izbori zakazani su za 5. novembar.

Protesti i politička situacija

Američka podrška izraelskom ratu u Pojasu Gaze uzrokovala je velike proteste u ovim državama. U Mičigenu se posebno osjete tenzije među liberalnim muslimanskim i arapskim zajednicama. Iako je Haris izrazila svoje stavove o ljudskim pravima Palestinaca, nije najavila značajnije političke razlike u odnosu na predsjednika Joea Bidena.

Nacionalne podrške

Prema izveštaju Ipsosa, Haris također vodi na nacionalnom nivou, s podrškom od 42 posto u odnosu na Trumpovih 37 posto. Ovo ispitivanje, provedeno od 2. do 7. augusta na 2.045 ispitanika, ima marginu pogreške od oko 3 postotna boda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -