Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMuhamad Junus poziva na vjersko jedinstvo nakon masovnih protesta u Bangladešu

Muhamad Junus poziva na vjersko jedinstvo nakon masovnih protesta u Bangladešu

Privremeni čelnik Bangladeša, Muhamad Junus, apelirao je na vjersko jedinstvo nakon tragičnih događaja u zemlji. Njegov poziv dolazi nakon što je zagrlio uplakanu majku učenika koji je ubijen od strane policije. Ovaj incident bio je okidač za masovne proteste koji su rezultirali svrgavanjem dugogodišnje premijerke šejh Hasine.

Vratak na čelo privremene uprave

Junus, dobitnik Nobelove nagrade, vratio se iz Evrope kako bi preuzeo vođenje privremene uprave. On se suočava s izazovima u vezi s okončanjem nereda i provođenjem potrebnih demokratskih reformi. “Naša odgovornost je izgraditi novi Bangladeš”, izjavio je Junus novinarima tokom svog obilaska.

Strah među manjinama i izazovi u zemlji

Jedna od zabrinjavajućih situacija su odmazde protiv hinduističke manjine u zemlji, koje su uslijedile nakon svrgavanja Hasine. Ove tenzije izazvale su uzbunu u susjednoj Indiji i dodatno povećale strah među građanima Bangladeša.

Poziv na smirenost

Tokom posjete sjevernom gradu Rangpuru, Junus je također pozvao na smirenost. Pozvao je građane da se prisjete Abu Sayeeda, prvog učenika ubijenog u ovim nemirima. Njegove riječi su jačale poziv za mir i vjersko jedinstvo u turbulentnim vremenima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -