Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTenzije između SAD-a i RS-a: Košarac optužuje Murphyja za manipulaciju građanima

Tenzije između SAD-a i RS-a: Košarac optužuje Murphyja za manipulaciju građanima

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini jučer je optužila Milorada Dodika za pritisak na lokalne zajednice u RS-u. Cilj pritiska je sprječavanje prihvatanja američkih programa. Ministar Staša Košarac nazvao je to lažnom borbom za interese građana RS-a.

Murphyjeva kampanja protiv RS-a

Košarac je izjavio da ambasador Murphy vodi direktnu kampanju protiv Republike Srpske. Prema njegovim riječima, ta kampanja ima za cilj finansijsku blokadu i urušavanje ustavnog kapaciteta RS-a. Smatra da je Murphyjeva navodna briga za građane manipulativna i licemjerna.

Podrška Dodiku i kritika američke politike

Košarac je naglasio da su građani RS-a prozreli Murphyjeve namjere. Tvrdi da Dodik, kao izabrani predsjednik, uživa podršku naroda. Istakao je da će predstojeći lokalni izbori pokazati koliko je njegov stav legitiman.

Odnos prema novcu iz SAD-a

Ministar je dodao da RS-u ne treba novac iz SAD-a, iako je američka ambasada objavila da je od kraja rata investirano 638 miliona dolara. Košarac je također ponovio da vlasti u RS-u smatraju da se radi protiv Srba, insinuirajući da je američka politika antisrpska.

Zaključak Košarca

Na kraju, Košarac je rekao da Murphy slobodno može nastaviti sa finansiranjem svojih sljedbenika. Njegova tvrdnja o blokadi novca iz EU skreće pažnju na složenost odnosa između SAD-a i RS-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -