Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKvalitet pšenice u RS bolji, ali prinos ostaje na istom nivou

Kvalitet pšenice u RS bolji, ali prinos ostaje na istom nivou

U Republici Srpskoj ove godine bilježi se bolji kvalitet pšenice na zasijanim površinama u odnosu na prošlu godinu. Međutim, prinos ostaje na otprilike istom nivou. Visoke zimske temperature nisu omogućile ozimim žitaricama da postignu potpunu vegetaciju.

Prinos pšenice na istom nivou

Ranko Sarajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ističe da je prinos pšenice prosječno oko pet do šest tona po hektaru. Ove godine, međutim, zasijano je manje površina žitaricama. Razlozi su niska otkupna cijena i skupi repromaterijali.

Negativan utjecaj niske otkupne cijene

“Ne znam tačan postotak neobrađenih površina, ali primjećujem da ih ima,” navodi Sarajlić. Prema njegovim riječima, rodnija godina ne znači mnogo s obzirom na lošu otkupnu cijenu, koja se kreće između 0,33 i 0,36 KM po kilogramu pšenice. Mnogi proizvođači oslanjaju se na podsticaje od 500 KM po hektaru zasađene pšenice kako bi održali proizvodnju.

Utjecaj suše na druge kulture

Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS upozorava da će sušni period imati negativan utjecaj i na povrtlarske i voćarske kulture, naročito one na otvorenom. Hidrometerološki zavod RS navodi da suhe i visoke temperature oko 35 stepeni Celzijusa mogu značajno smanjiti prinos kukuruza i suncokreta.

U narednim danima očekuje se nastavak visokih temperatura, što dodatno zabrinjava poljoprivrednike u ovom regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -