Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZdravstveni radnici ZDK-a dobivaju veća primanja: Nova era za zdravstvo u Federaciji

Zdravstveni radnici ZDK-a dobivaju veća primanja: Nova era za zdravstvo u Federaciji

Ministrica zdravstva, Edina Salčinović, i premijer Zeničko-dobojskog kantona, Nezir Pivić, najavili su značajno povećanje primanja za zdravstvene radnike. Ova promjena dolazi kao rezultat pregovora između Vlade ZDK i zaposlenika u zdravstvu.

Povećani koeficijenti i bolji uslovi rada

Ministrica Salčinović istakla je važnost razumijevanja zahtjeva zdravstvenih radnika. “Došli smo do zajedničkog jezika koji osigurava bolju naknadu i uslove rada”, kazala je. Ova odluka na direktan način se odnosi na smanjenje odlaska ljekara i zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine.

Zadovoljstvo pregovaračkih timova

Premijer Pivić je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, naglašavajući da su novi kolektivni ugovori pozicionirali zdravstvene zaposlene u ZDK-u na vrh javnog sektora. “Ovo je logičan slijed nakon sličnih poboljšanja u obrazovanju i drugim sektorima”, dodao je Pivić.

Izgradnja nove bolnice kao ključni projekat

Osim poboljšanja plata, Vlada ZDK planira i izgradnju nove bolnice u Zenici. Premijer Pivić objasnio je probleme s neregulisanim zemljištem, ali je istakao da je Gradsko vijeće odlučilo dodijeliti zemljište za izgradnju.

Vlada je već odobrila sredstva za izradu idejnog rješenja nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica, a uskoro će biti raspisan javni konkurs za izbor izvođača.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -