Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBiH na Dnu EU Statistika: BDP i Potrošnja na Niskim Novima

BiH na Dnu EU Statistika: BDP i Potrošnja na Niskim Novima

Prema najnovijim podacima, bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Bosni i Hercegovini iznosi 35 posto od prosjeka Evropske unije. S druge strane, stvarna individualna potrošnja po stanovniku iznosi 44 posto prosjeka EU. Ove informacije dolaze iz rezultata Evropskog programa poređenja cijena i BDP-a za proteklu godinu.

Gdje se BiH pozicionira u regionu?

U analizi su, osim 27 zemalja članica EU, uključene i tri zemlje članice EFTA, kao i kandidati za članstvo u EU. To su Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. U poređenju sa susjedima, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku, koji iznosi 76 posto prosjeka EU, dok Crna Gora kotira na drugom mjestu sa 52 posto.

Šta to znači za građane BiH?

Ekonomski analitičar Igor Gavran komentira: “Nažalost, često se tješimo poređenjem s Albanijom, koja se u nekim statistikama sve češće nalazi ispred nas.” Dodaje da je BDP pokazatelj ekonomske aktivnosti, dok stvarna individualna potrošnja bolje opisuje materijalnu dobrobit domaćinstava. BiH se, po tom pitanju, također nalazi na niskim pozicijama, uz Albaniju.

Evropski standard i BiH

Luksemburg drži rekord sa najvećim BDP-om po stanovniku, koji je više od dva puta iznad prosjeka EU. Irska, Nizozemska, Danska i Austrija slijede sa BDP-om višim od 20 posto iznad prosjeka. U međuvremenu, BiH još uvijek bilježi ekonomske izazove, što doprinosi masovnom iseljavanju građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -