Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZdravstvene usluge povratnicima u opasnosti zbog nedostatka sredstava

Zdravstvene usluge povratnicima u opasnosti zbog nedostatka sredstava

U posljednje vrijeme, povratnici u Republiku Srpsku suočavaju se s ozbiljnim problemima u pristupu zdravstvenim uslugama. Apel o hitnoj reakciji dolazi zbog nedostatka propisanih sredstava za kontinuirano pružanje ovih usluga.

Prava povratnika na zdravstvenu zaštitu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku koja omogućava povratnicima zagarantovano ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu. Ova odluka omogućava povratnicima iz FBiH da se liječe u zdravstvenim ustanovama u FBiH, posebno u UKC Tuzla.

Problemi s financiranjem

Iako postoji pravna osnovna za pružanje zdravstvenih usluga, situacija sa sredstvima postaje sve kritičnija. Iz godine u godinu, broj usluga raste, dok se odobrena novčana sredstva iz FBiH smanjuju. Naime, u prošloj godini, u Fond solidarnosti uplaćeno je samo 25 posto od zakonom propisanog iznosa.

Uloga JZU UKC Tuzla

UKC Tuzla predstavlja ključnu zdravstvenu ustanovu za povratnike, s obzirom na to da je najveći broj njih orijentisan prema Tuzlanskom kantonu. Liječenje povratnika iz FBiH finansira se iz transfera Budžeta FBiH, posredstvom Federalnog Ministarstva zdravstva.

Bez adekvatnog finansiranja, budućnost ovih usluga je neizvjesna. Apelujemo na sve nadležne institucije da reaguju i osiguraju potrebna sredstva za zdravstvenu zaštitu povratnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -