Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDonacija računara unapređuje obrazovanje u BiH: 16 srednjih škola dobilo novu opremu

Donacija računara unapređuje obrazovanje u BiH: 16 srednjih škola dobilo novu opremu

U 16 srednjih strukovnih škola u Bosni i Hercegovini (BiH) značajno su unaprijeđeni digitalni kapaciteti. Ova poboljšanja su rezultat donacije od strane Evropske unije.

Vrijedna donacija od 432.000 eura

Evropska unija je donirala 1.000 računara, čija ukupna vrijednost iznosi 432.000 eura. Donirani uređaji su stigli u škole u Sarajevu, Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju i Prnjavoru.

Doprinos savremenoj nastavi

Direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ u Goraždu, Redžep Mašala, istaknuo je važnost ove donacije. Prema njegovim riječima, savremena nastava zahtijeva informatičku pismenost kod učenika, posebno za zanimanja koja se nude u ovoj školi.

Poboljšanje obrazovnih programa

U školi planiraju prilagoditi plan i program evropskim normama. Mašala je naglasio kako su ulaganja u obrazovanje neophodna svake dvije godine, kako bi se mladi mogli zaposleni u strukama za koje su se školovali.

Podrška Evropske unije

Projekt je podržan od strane Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH u saradnji s ministarstvima obrazovanja. Evropska unija je izdvojila 16 miliona eura za podršku različitim nivoima obrazovanja u BiH.

Nabavka opreme je ključna za proces digitalizacije i poboljšanje kvaliteta nastave. Ovaj ambiciozni projekt također uključuje renoviranje obrazovnih institucija širom zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -