Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAlarmantan Porast Blokiranih Bankovnih Računa u Bosni i Hercegovini: Više od 105.000...

Alarmantan Porast Blokiranih Bankovnih Računa u Bosni i Hercegovini: Više od 105.000 Poslovnih Subjekata pogođeno

Prema ažuriranom izvještaju Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), početak avgusta 2023. dočekalo je 105.015 poslovnih subjekata s blokiranim bankovnim računima. Ovaj alarmantan podatak upućuje na to da čak 57.449 firmi ima najmanje jedan blokirani račun.

Rast broja blokiranih računa

Broj subjekata s blokiranim računima povećao se za 193 u odnosu na jun. Među pogođenima su trgovinske i ugostiteljske firme, apoteke, frizerski saloni, ali i razne općinske i gradske institucije. U CB BiH kažu da su komercijalne banke odgovorne za blokadu računa na osnovu entitetskih zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Uzroci blokada računa

Registar ne sadrži pojedinosti o uzrocima blokade računa, ali najčešće su to neizmirene obaveze, aktiviranje mjenica ili sudski nalozi za prinudnu naplatu. Ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić ukazuje na sve veći problem u poslovnom okruženju.

Sistem poslovanja u BiH nije jedinstven

Cenić navodi da bankarski sistem nije jedinstven, što omogućava otvaranje bankovnih računa u različitim entitetima. “Dokle god je to moguće, subjekti zaobilaze obaveze”, kaže Cenić. To dodatno otežava ekonomsku situaciju i stvara neizvjesnost za poslovne partnere.

Ovi podaci ukazuju na potrebu za reformama u finansijskom sektoru, kako bi se unaprijedila transparentnost i smanjili rizici poslovanja u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -