Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNezavisni odbor u kontradikciji: Ministar Nešić poziva na smjenu članova

Nezavisni odbor u kontradikciji: Ministar Nešić poziva na smjenu članova

Situacija unutar Nezavisnog odbora postaje sve komplikovanija. Predsjednik Enes Obralija zatražio je od Vijeća ministara smjenu Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e. Njegov zahtjev izazvao je oštru reakciju ministra sigurnosti, koji ga optužuje za neistine.

Odluka o smjeni ili razrješenju?

U dopisu Vijeću ministara, Obralija je naveo da se razmotri mogućnost smjene Galića. Međutim, istakao je i da je Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje. Ovaj nesklad u obrazloženju izaziva pitanja o namjerama Nezavisnog odbora.

Disciplinski postupak

Nezavisni odbor ima nadležnost za pokretanje disciplinskih postupaka prema rukovoditeljima policijskih tijela. No, do danas nije pokrenut ni jedan postupak protiv Galića. Ministar Nešić naglašava da je očekivao da će odbor izreći mjeru prestanka radnog odnosa i zatražiti smjenu Galića direktno.

Apel ministra Nešića

Nešić nije oklijevao i javno je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da razriješi članove Nezavisnog odbora. Upozorio je da odbor ne obavlja svoje dužnosti, a kako ističe, njihovo ponašanje zaslužuje ozbiljne posljedice.

Ova situacija postavlja ozbiljna pitanja o integritetu i funkcionalnosti unutrašnjih tijela BiH. S obzirom na rok od mjesec dana, nejasno je zašto Nezavisni odbor nije reagovao na vrijeme.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -