Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSuđenje za ratne zločine: Crnogorski državljani optuženi za silovanja u BiH

Suđenje za ratne zločine: Crnogorski državljani optuženi za silovanja u BiH

Pred Okružnim sudom u Trebinju vodi se suđenje protiv dvojice crnogorskih državljana optuženih za ratne zločine. Optuženi su Milutin Đilas i Rajko Vojvodić. Obojica su optuženi za silovanje koje se dogodilo tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina.

Optužnica i detalji predmeta

Optužnica, koja je podignuta u septembru 2023. godine, navodi da su Đilas i Vojvodić, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, silovali dvije žene koje nisu bile angažovane u sukobima. Đilas se tereti za silovanje dvije osobe, dok se Vojvodić tereti za silovanje jedne. Suđenje je započelo u februaru 2024. godine, a trenutna faza obuhvata izvođenje dokaza optužbe.

Tok suđenja i uključene strane

Iz Okružnog tužilaštva su potvrdili da se Đilas i Vojvodić redovno odazivaju pozivima suda. Inače, to je prvi slučaj u kojem se crnogorskim državljanima sudi za ratne zločine pred ovim sudom. S obzirom na serioznost optužbi, kazna za ove zločine može doseći do 40 godina zatvora.

Reakcije javnosti i kontekst

Žrtve ovih zločina i organizacije za ljudska prava prate suđenje s velikim interesovanjem. Također, na javnim tribinama se ističe da je važno osigurati pravdu za sve žrtve ratnih zločina. Crnogorska javnost je saznala za suđenje Đilasu u junu 2023. godine, tokom jedne tribine organizovane u Podgorici.

Dokumentacija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu također je ukazivala na sumnje o seksualnom nasilju koje su počinili vojnici iz Crne Gore. Ovaj slučaj dodatno naglašava potrebu za odgovornošću i pravdom za počinjene zločine tokom rata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -